Impulsen un estudi del trastorn bipolar a Reus

L’Institut Pere Mata participa en un projecte coordinat amb dos centres hospitalaris més i per al qual es necessiten sis-centes persones

L’Institut Pere Mata coordina un treball de recerca pioner del trastorn bipolar, en el qual participen l’hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Germanes Hospitalàries (Fidmag). En aquesta aliança dels tres centres hospitalaris, un equip conjunt format per prop de cinquanta investigadors vol analitzar la relació entre la mielina (la substància blanca del cervell) i la gravetat d’aquesta malaltia psiquiàtrica greu, i quin paper hi té un gen en concret, el DDR1. És la primera vegada que s’estudia la influència d’aquest gen en el trastorn bipolar.

Per dur a terme la recerca, es necessiten sis-centes persones, tres-cents pacients i tres-cents voluntaris sans. La quantitat de la mostra, el treball exhaustiu –s’estimen tres anys d’estudi– i les proves tan especialitzades donen al projecte una dimensió poc habitual.

De cada centre hospitalari participant en dependran dues-centes persones (cent amb trastorn i cent que no el pateixin). Totes se sotmetran a diverses visites amb un psiquiatra i un psicòleg, que els faran proves clíniques i neuropsicològiques.

LA XIFRA

600
persones es necessiten per dur a terme l’estudi; 300 són pacients i els 300 restants, voluntaris sans.

Un projecte pioner al nostre país

El projecte, batejat amb l’acrònim BipoGent, és el primer d’aquestes característiques que es porta a terme al país, i els investigadors destaquen la peculiaritat de l’estudi fins i tot en l’àmbit internacional. Amb nom i logotip propis, es presenta públicament per trobar les sis-centes persones d’entre 18 i 55 anys que calen per a l’estudi, la meitat de les quals han d’estar diagnosticades amb trastorn bipolar i trobar-se en fase eutímica, és a dir, estabilitzades, sense episodis actius.

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 100.000 persones que pateixen trastorn bipolar, una malaltia psiquiàtrica greu que afecta els mecanismes que regulen l’estat d’ànim, i més de 300.000 estan afectades pels diferents tipus del trastorn. A les comarques tarragonines la prevalença està al voltant de l’1% de la població. Per tant, s’estima que unes 8.000 persones poden tenir la malaltia.

Posted in Sin categoría.